Wednesday, August 19, 2009

Ramai Pening Kepala Dengan Fatwa Tok Guru Nik Aziz


Ramai yang pening kepala dan geleng kepala pun ada bila membaca serta mendengar kenyataan Tok Guru Datuk Nik Abdul Aziz yang menyatakan penyokong UMNO atau Ahli UMNO (pada Tok Guru ia penyokong dan ahli adalah berbeza) tidak akan masuk Syurga kerana mengamalkan ajaran Islam yang memisahkan antara Iman dan Islam dan lebih serius lagi, Tok Guru Datuk Nik Aziz mengatakan UMNO mengamalkan Islam Sekular.

Nak kata lebih-lebih nanti, serba salah juga...sebab yang mengatakan tu adalah seorang Tok Guru. Walaubagaimanapun, dengan kenyataaan yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan hari ini, InsyaAllah akan menjelaskan segala-galanya dan menghilangkan serabut di kepala.

Untuk makluman, Majlis Fatwa Kebangsaan dianggotai oleh Mufti-Mufti Seluruh Negeri di Malaysia dan beberapa orang ahli yang dilatik terdiri daripada ilmuan dan tokoh dalam bidang Agama Islam. Sila rujuk laman web berikut untuk senarai ahli Majlis Fatwa Kebangsaan Ahli-Ahli Majlis Fatwa Kebangsaan


NILAI Rabu 19 Ogos 2009 : Jawatankuasa Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan menyifatkan kenyataan terbaru Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, kononnya ajaran Islam yang diamalkan Umno tidak boleh membawa seseorang Muslim ke syurga adalah salah dan menyeleweng daripada ajaran Islam sebenar.

Pengerusinya, Prof Datuk Dr Abdul Shukor Husin, berkata jawatankuasa berkenaan sebenarnya sudah membincangkan isu itu sejak tahun 2000 dan memutuskan ketentuan seseorang Islam masuk syurga atau neraka adalah hak mutlak Allah S.W.T.

Katanya, keputusan muzakarah itu juga sudah diperkenankan oleh Majlis Raja-Raja dalam mesyuaratnya ke-188 pada 21 hingga 23 Mac 2001.

"Dakwaan bahawa pengakuan dan sokongan kepada orang, pertubuhan atau parti tertentu diperlukan sebelum seseorang itu layak masuk ke syurga atau neraka adalah salah mengikut ajaran Islam.

"Jawatankuasa juga berpendapat sesiapa yang mengajar atau menyebarkan pandangan atau fahaman seperti ini adalah salah dan menyeleweng daripada ajaran Islam sebenar," katanya pada sidang media di Universiti Sains Islam Malaysia (Usim) dekat sini.

Sehubungan itu, Abdul Shukor yang juga Naib Canselor Usim berkata, umat Islam terutama mereka yang mempunyai ilmu pengetahuan mengenai Islam dinasihat berhati-hati dan tidak menimbulkan perkara yang tidak betul atau bida'ah yang boleh mengelirukan dan memecahkan umat Islam.

"Kepada orang ramai, saya ingin nyatakan bahawa dalam ajaran Islam sebenar, tidak sesiapa boleh menentukan seseorang itu berhak masuk syurga atau neraka kecuali Allah S.W.T sahaja yang mempunyai hak mutlak dan boleh memasukkan seseorang itu ke syurga atau neraka berdasarkan kepada keimanan dan ketakwaan seseorang itu atau sebaliknya.

"Janganlah kita mudah terpengaruh dengan pandangan yang aneh, jauh dari kebenaran dan boleh menyesatkan kita," katanya.

Abdul Shukor berkata, pihaknya berharap sebagai tokoh dan arif mengenai agama, Menteri Besar Kelantan membetulkan pandangannya bagi mengelakkan kekeliruan timbul di kalangan umat Islam.

"Saya mengharapkan politik itu tidak mengatasi agama. Jadi, agama itu kalau boleh dalam keadaan kita sekarang ini yang inginkan kepada perpaduan, amat penting kepada umat Islam kepada keharmonian.

"Saya harapkan juga supaya kita sama-sama tidak menggunakan Islam atau pandangan tertentu demi kepentingan politik, malah saya harapkan kita bersatu dan melupakan isu politik demi agama kerana isu agama itu lebih tinggi," katanya.

Bercakap kepada pemberita pada penamaan calon pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir di Bukit Mertajam, Pulau Pinang, kelmarin, Nik Aziz menyatakan Islam yang dibawa Umno tidak boleh membawa seorang Muslim ke syurga.

Susulan tuduhan terbaru Menteri Besar Kelantan itu, ramai tokoh agama dan ahli akademik menyifatkannya sebagai keterlaluan dan tidak mencerminkan kewibawaannya sebagai ulama.

Malah, ada yang berpendapat Mursyidul Am Pas itu sudah berada di tahap ekstrem serta boleh disamakan dengan kaum Khawarij pada zaman kegemilangan sejarah Islam.

2 comments:

z'ran said...
This comment has been removed by a blog administrator.
z'run said...
This comment has been removed by a blog administrator.